Nieuwsbrief wijngenootschap St. Rosa juni 2024

Beste adoptanten en vrienden van Wijngenootschap Sint Rosa,

Dit jaar is de aanloop van het seizoen geheel anders verlopen dan de vorige jaren. Veel regen, weinig zon, nachtvorst ….. we hebben het allemaal voorbij zien komen. In deze nieuwsbrief een update van de ontwikkelingen in de wijngaard sinds het op gang komen van de sapstroom, en een beeld van hoe de wijngaard er nu bij ligt. Het wordt al met al een zeer uitdagend seizoen.

SEIZOENS START: NAT, KOEL EN DONKER.

Oktober 2023 begon het te regenen, en zoals we allemaal ondervonden hebben doet het dat nu nog steeds. De zonnedagen in het voorjaar waren tot nu toe “op een hand te tellen”, toch lag de gemiddelde temperatuur tot dan toe boven die van voorgaande jaren. De sapstroom kwam dit jaar daardoor vroeg op gang,  zo rond 27 maart. De eerste knopjes en blaadjes lieten zich rond 8 april al zien. Dat was in 2023 pas tegen 3 mei en in 2022 eind april, veel later dus! 

3 mei 2023

8 april 2024

Aanvankelijk zag het er goed uit, maar deze vroege ontwikkeling bleek een schaduwzijde te hebben, daar werden we maandag 22 april j.l. met de neus op gedrukt.

In de nacht van zondag op maandag werd een nachtvorst verwacht van 0-2 graden, niet echt verontrustend. We zitten boven op een berg, daar is bijna altijd wind waardoor de vorst minder vat op de ontluikende scheuten kan krijgen.

Toch ging het goed fout. Het werd 4-5 graden vorst, en was windstil die nacht. De volgende dag troffen we een ravage aan in de wijngaard. Het zag er uit alsof 60% van de bloemen vernietigd waren door de vorst. We waren niet de enigen, in de krant verschenen veel artikelen over wijngaarden die hetzelfde waren overkomen.

Teleurstelling alom, maar zeker geen verslagenheid. Vooral het noordelijk deel van de wijngaard bleek redelijk gespaard gebleven. We gaan van de nood een deugd maken, en dit jaar niet voor een grote opbrengst maar leggen de lat kwalitatief nog hoger. Er zullen minder druiven zijn, maar de druiven die er zijn zullen we extra vertroetelen.
Laten we hopen op beter weer, en meer zon zodat we uiteindelijk toch weer een mooie oogst zullen hebben. We houden jullie op de hoogte!

NIEUWE BUUR

We hebben aan de overzijde van de Windraak tegen de heuvel van Watersley een nieuwe buurman. Dolf Ruigt is hier een nieuw project gestart. Een grote wijngaard waar meerdere druivenrassen zijn aangeplant. Wij wensen Dolf en zijn team veel succes toe. Mooi dat we met steeds meer wijngaarden in Sittard zijn.

 

Namens het bestuur en het wijnteam van Wijngenootschap st. Rosa

Gerrit, Jack, Jules, Jules, Nicole, Peter, Renaldo, Rob, Tjeu, Ton, Wil, en onze beschermvrouwe Ria.

 

 

Nieuwsbrief september 2023

Nieuwsbrief juli 2023