Wie zijn wij

 

Zes wijnliefhebbers namen in het voorjaar van 2008 het initiatief om het mogelijk te maken inwoners van Sittard van hun ‘eigen’ wijn te laten genieten.

Zij begonnen onder de naam ‘wijngenootschap Sint Rosa’ met de aanleg van een wijngaard op de Windraak, iets ten zuiden van Sittard. Er werden 731 Pinot Blanc stokken aangeplant, waarvan later bleek dat er zo’n 5% Pinot Gris stokken waren.Een initiatief dat verfilmd werd door documentairemaker Willem Kootstra.

Wijngaardeniers in spe beheerden de wijngaard. Aanvankelijk werden zij hierbij geholpen door een ‘Winzer’ uit de Moezel. Deze wijnboer vertegenwoordigde de derde generatie van de wijnfamilie Landsmann. In 2020 wilde het genootschap wijnen van een hoger niveau produceren. Het aanleveren van onberispelijke druiven is daar voor een primaire voorwaarde. Waar vroeger de druiven enkele honderden kilometers naar de Moezel moesten overbruggen werden ze nu naar wijnmaker Stan Beurskens in Vijlen gebracht. Onder auspicien van zijn team werden ook de werkzaamheden in de wijngaard aangepast naar “nederlandse omstandigheden” die geheel anders zijn dan die in Duitsland of andere wijnlanden. Sindsdien werd er elk jaar weer een zeer gezonde oogst binnen gehaald, en ging de kwaliteit van de wijnen met sprongen omhoog.

Momenteel wordt de stichting beheerd door 2 bestuursleden, een super enthousiast wijnteam van 6 personen, dat alles onder auspicien van onze beschermvrouwe Ria Cox.

 

Voorzitter:              Peter Van Sloun 046-4512068
Penningmeester:  Nicole Hennes
Secretaris:             Jules Miessen
info@wijngaardrosa.nl

Beschermvrouw    Ria Cox

Wijjngaardbeheer: Jules Miessen 06-83208361

Wijnteam:
Wil Rutjes
Jack Wetsels
Jules Wolfs
Ton Coolen
Gerrit Dieteren